Ziekenhuis Geel pakt uit met een wereldprimeur: één beademingstoestel kan verschillende patiënten beademen, waarbij elke patiënt zijn specifieke en geïndividualiseerde beademing krijgt.
Artsen van het ziekenhuis hebben sinds de start van de coronacrisis intensief onderzoek gedaan naar deze methode. Sinds kort is ze wetenschappelijk getest op levende wezens.
Het inventieve idee ontstond bij enkele artsen van Ziekenhuis Geel, die aan het begin van de coronacrisis op de afdeling intensieve zorg al snel geconfronteerd werden met de hoge nood aan beademing van coronapatiënten.
Op dat moment vreesden ze ook bij ons Italiaanse toestanden waarbij het aantal patiënten het aantal beademingstoestellen zou overstijgen.
Dokters Matthias Mergeay, Luc Janssen en Michiel Stiers kwamen met een proefopstelling.
Hun video ging de wereld rond onder artsen die toen met man en macht vochten tegen de opmars van het nieuwe virus.
Het concept dat toen theoretisch mogelijk was, is nu ook in de praktijk getest in samenwerking met universitaire centra in een erkend proefdierenlabo.
“Wij zijn erg blij dat we er zelf in geslaagd zijn om dit als eerste ter wereld wetenschappelijk aan te tonen”, zegt dr. Mergeay, arts op intensieve zorg.
“Wij wilden niet voor de onmenselijke keuze komen te staan over wie een beademingstoestel krijgt en wie niet. En dus wie een kans op overleving krijgt en wie niet.
Als artsen kwamen we met een mogelijke oplossing, die na intensief onderzoek nu effectief en veilig blijkt te zijn. Dit is een grote stap vooruit in het onderzoek naar beademingstoestellen”, zegt dr. Stiers, arts op spoedgevallen.
Eén beademingstoestel, meerdere patiënten
De beademing van erg zieke COVID-19-patiënten is ingewikkeld en vereist een individuele aanpak. Dezelfde identieke instellingen van het beademingstoestel aan twee verschillende patiënten aanbieden is dus verre van ideaal.
In Ziekenhuis Geel vonden de drie artsen een oplossing voor dit struikelblok. Door enkele eenvoudige elementen toe te voegen, kunnen ze met één beademingstoestel een specifieke, geïndividualiseerde beademing bieden aan meerdere patiënten.
Voor de innovatieve opstelling gebruiken ze materialen die beschikbaar zijn in elk ziekenhuis. Zo kan het in geval van nood, bij een tekort aan beademingstoestellen, snel geïmplementeerd worden.
“Het biedt een enorme uitbreiding van de beademingscapaciteit; dubbel zoveel patiënten kunnen er levensreddende beademing mee krijgen”, zegt dr. Stiers. “In ons ziekenhuis en de rest van België zijn we gelukkig op geen enkel moment in zo’n situatie terecht gekomen.”
Mede dankzij de opstelling uit Geel zijn artsen wereldwijd nu in staat om op een veilige, betrouwbare en efficiënte manier meerdere patiënten te beademen met één toestel.
Nu de COVID-19-pandemie zich hoe langer hoe meer uitbreidt van de westerse landen naar ontwikkelingslanden, kan deze eenvoudige opstelling daar levens redden.
Wereldwijd onderzoek
Het baanbrekend onderzoek startte bij 3 artsen in het ziekenhuis van Geel en groeide uit tot een internationale werkgroep van medische specialisten en ingenieurs, onder coördinatie van Hannah Pinson van de VUB (www.differentialmultivent.org).
“In volle COVID-19-pandemie hebben we als regionaal ziekenhuis een samenwerking opgestart met meerdere universitaire centra om dit onderzoek te realiseren”, zegt dr. Janssen, diensthoofd anesthesie.
Zo werkten de artsen samen met prof. dr. Jan Deprest van de KU Leuven en dr. Tom Schepens van het UZA/UA, die essentiële wetenschappelijke ondersteuning gaf bij het onderzoek. Foto : team Ziekenhuis Geel/N.